Emmeloord plaatst zich voor finale PD wedstrijden

maandag 11 juni 2018 17.23 uur | laatst gewijzigd: maandag 11 juni 2018 20.48 uur | auteur: Pamela Borg

Door een 5-2 overwinning op C.E.C. uit Emmer Compascuum heeft sc Emmeloord zich geplaatst voor de finale van de PD wedstrijden. Deze finale wordt volgende week zondag 17 Juni thuis in Emmeloord tegen vv Dalen gespeeld

In een oppermachtig en superieur eerste half uur liepen de polderboys vrij eenvoudig uit naar een veilig lijkende 3-0 voorsprong, maar toen C.E.C daarna tot 3-2 wist terug te komen sloop er wederom angst en onzekerheid in het blauwe team. In een rommelige tweede helft gingen de polderboys door een moeilijke en angstige fase om vervolgens in de slotfase toch nog twee keer te scoren en met een uiteindelijke 5-2 overwinning opgelucht de eindstreep te halen. Een voetbalverslag over pieken en dalen, veerkracht, weerbaarheid, teamspirit, wilskracht, gemiste kansen en mooie doelpunten!

De aanloop!
Beide teams waren compleet en hadden een goed gevulde reservebank. De gasten uit Emmer Compascuum hadden veel supporters meegenomen en waren met een volle bus naar de polder afgereist.
Onder een aangenaam zonnetje werd onder toeziend oog van Omroep Flevoland en de nieuwe trainer Dick Krommenhoek voor ongeveer 300 toeschouwers op een sfeervol en gezellig sportpark De Ervenbos afgetrapt.

Het eerste half uur!
In een dominante en oppermachtig eerste half uur leek er geen vuiltje aan de lucht voor sc Emmeloord.
De polderboys hadden meteen vanaf de aftrap het initiatief en creeerden met een groot veldoverwicht een paar goede kansen. Een slim steekballetje van Jeroen Sipma op Hans Langedijk werd ternauwernood door de doelman van C.E.C onschadelijk gemaakt waarna een afgeslagen bal voor de voeten van Gerke Schaap terecht kwam.
In kansrijke positie schoot Gerke Schaap deze bal over het doel.

Geklungel!
De verdediging van C.E.C was duidelijk even de weg kwijt in de beginfase en moest volop aan de bak om de Emmeloordse aanvalsgolven te kunnen onderscheppen. Bij een enorme geklungel in de Drentse verdediging konden Hans Langedijk en Gerke Schaap niet namens sc Emmeloord profiteren.

Plaagstootjes!
De Drenten probeerden uit alle macht onder de druk uit te komen en met kick en rushvoetbal hun voorhoede te bereiken. Slechts twee keer lieten de Drenten zich dreigend voorin zien, maar beide keren stond sc Emmeloord doelman Niels Boomsma op de goede plek om redding te brengen. In de 10e minuut ranselde doelman Niels Boomsma met flair een vrije trap van Fabian Scherpen uit zijn doel en even later wist hij stijlvol een vrije trap van Marc Timmer tot corner te verwerken.

De voorsprong!
Vanaf de flanken zorgden Rik Beekman, Jeroen Sipma en Gerke Schaap voor een constante dreiging waarbij Hans Langedijk twee keer vergat om de trekker over te halen. De Drenten oogden paniekerig en chaotisch en trokken regelmatig aan de noodrem om de Emmeloordse aanvallers Rik Beekman, Jeroen Sipma en Gerke Schaap af te kunnen stoppen. Bij een doorbraak ging Rik Beekman onderuit, maar de verder uitstekend fluitende scheidsrechter vond dit geen overtreding en liet doorspelen. In de 15e minuut kwam sc Emmeloord dikverdiend op een 1-0 voorsprong toen een dieptepass van Gokhan Pala precies op maat bij Gerke Schaap terecht kwam. De good old Blue Skiep had een perfecte aanname en haalde daarna verwoestend hard uit voor de 1-0 voorsprong voor sc Emmeloord. Kort hierop belandde een vrije trap van Gokhan Pala op het hoofd van de inkomende Harm van Wieren, maar diens kopbal ging rakelings naast.

Het blauwe opperhoofd!
In de 20e minuut had de architect Gokhan Pala opnieuw een assist in huis door met een splijtende pass het blauwe opperhoofd Harm Aboe van Wieren op avontuur te sturen. De stormram Harm van Wieren stormde op volle snelheid op het Drentse doel af om vervolgens met een originele Panna de bal tussen de benen van de doelman tegen de touwen te schieten voor de 2-0 voor sc Emmeloord. In de 25e minuut lieten de Drenten nog een keertje hun tanden zien toen bij de tweede paal ineens Fabian Scherpen opdook, maar met een katachtige reflex ranselde doelman Niels Boomsma diens inzet uit de korte hoek.

Besluiteloos!
In de 30e minuut kwam sc Emmeloord op een 3-0 voorsprong maar hier ging eerst een ontzettende blooper van besluiteloosheid aan vooraf. Nadat schoten van Jeroen Sipma en Mart Matthijssen met moeite werden geblokt werden Harm van Wieren en Rik Beekman op avontuur gestuurd. Het opperhoofd was niet meer te stoppen en stormde in volle vaart op het Drentse doel af om vervolgens Rik Beekman in stelling te brengen, maar oog in oog met de doelman vergat Rik Beekman af te drukken. In de 30e minuut een identieke situatie, maar deze keer was Harm van Wieren lekker zelfzuchtig en besloot hij deze bal niet af te leggen maar uit eigen kracht tegen de touwen te schieten voor de 3-0 voorsprong voor de ontketende blauwen.

Tegendoelpunt!
Iedereen dacht nu appeltje eitje en een gelopen koers voor sc Emmeloord, maar de supporters kwamen bedrogen uit. Bij een Drentse uitbraak stond de Emmeloordse verdediging te klungelen en niet op te letten. In de 40e minuut glipten Fabian Scherpen, Michel Kingma en Marc Timmer op volle snelheid door de haperende verdediging. De voorzet van Marc Timmer leek eenvoudig te worden onderschept, maar werd niet goed weggewerkt en kwam plotseling voor de voeten van Michel Kingma die doelman Niels Boomsma kansloos liet voor de totaal onnodige 3-1 aansluitingstreffer. Plotseling sloop er iets bij sc Emmeloord in de ploeg waardoor C.E.C. bloed rook en probeerde aan te zetten. Met een 3-1 tussenstand voor sc Emmeloord gingen we rusten.

Rommelig spelbeeld!
De Emmeloorders begonnen onrustig, onzeker en slordig aan de tweede helft. Vanaf de flanken hadden Rik Beekman en Jeroen Sipma nog twee mooie acties in huis, maar hun voorzetten werden weggewerkt. Een gevaarlijke indraaiende voorzet van Jeroen Sipma werd ternauwernood door Rik Beekman gemist waarna C.E.C kwam opzetten. Een voorzet vanaf de rechterflank schoot door richting de tweede paal waar Fabian Scherpen namens C.E.C. vogelvrij kon uithalen. In de 55e minuut kwamen de Drenten via een raketinslag in de korte hoek van Fabian Scherpen terug tot 3-2 en stonden de Emmeloorders even op wankelen.

Moeilijke fase!
Tot aan de 75e minuut kwamen de polderboys er sporadisch uit en gingen de Drenten vol opportunisme op zoek naar de gelijkmaker. Twee keer moest sc Emmeloord doelman Niels Boomsma ingrijpen om Marc Timmer en Fabian Scherpen van het scoren te houden. Gaandeweg herstelde sc Emmeloord zich weer en kwamen er in de snelle omschakeling kansen. Doordat de gasten grote risico's gingen nemen ontstonden er in de counter grote ruimtes achter de linies waarbij Rik Beekman, Hans Langedijk, Jeroen Sipma en Gerke Schaap regelmatig vogelvrij konden opduiken. De Drentse doelman hield in twee instanties Jeroen Sipma van het scoren af en bracht redding op een kopbal van Hans Langedijk. Een verraderlijk schot van Rik Beekman zeilde rakelings voorlangs.

Besluiteloos!
Doordat C.E.C. maar bleef proberen om op gelijke hoogte te komen ontstond er een levendige open wedstrijd waarbij sc Emmeloord in de snelle counter ook een paar mooie kansen kreeg. In de 70e minuut kwam een hoge dieptebal precies achter de linies bij Rik Beekman terecht waarna er drie Emmeloordse aanvallers vogelvrij op het Drentse doel konden afstormen. In kansrijke positie vergaten Rik Beekman, Gerke Schaap en Hans Langedijk af te drukken en verdween uiteindelijk een schot van Gerke Schaap rakelings naast het Drentse doel. Bijna moest sc Emmeloord hier voor bloeden en een prijs voor betalen want in de 72e minuut werd een afstandsschot van Fabian Scherpen door Harm van Wieren van richting verandert, maar gelukkig stond doelman Niels Boomsma wel goed op te letten en bracht hij redding.

De beslissing!
In de slotfase herpakte sc Emmeloord zich weer en wist het alsnog orde op zaken te stellen. In de 75e minuut belandde een dieptebal precies achter de linies voor de voeten van Hans Langedijk die verwoestend hard uithaalde voor de verlossende en bevrijdende 4-2 voorsprong voor sc Emmeloord. In de 80e minuut werd deze wedstrijd helemaal beslist en in het slot gegooid toen een voorzet van Jeroen Sipma door Rik Beekman snoeihard tegen de touwen werd geschoten voor de 5-2 eindstand. Dit prachtige doelpunt leverde Rik Beekman nog een publiekswissel op waarna het jeugdtalent Wouter van der Velden nog even zijn opwachting mocht maken. Met een bekeken stiftje probeerde Wouter van der Velden nog een duit in het zakje te doen, maar de doelman van C.E.C. greep goed in.
Aan de andere kant stond Niels Boomsma op de goede plek om een afstandsschot van Ruud de Groot te pareren. Met een uiteindelijke 5-2 overwinning op C.E.C werd de eindstreep gehaald en kan sc Emmeloord zich opmaken voor de finale!

Conclusie!
Na een oppermachtig eerste half uur kwamen de polderboys in een angstige en onzekere fase toen C.E.C twee keer wist tegen te scoren. Volgende week zal dit tegen vv Dalen anders en beter moeten en zullen de polderboys ook beter met de kansen om moeten gaan. De grote uitblinkers deze wedstrijd waren Remco Jonkman, Maarten Ebbers, Wouter Spit en vooral de spil en de motor op het middenveld Mart Matthijssen.

Man van de wedstrijd bij sc Emmeloord: Mart Matthijssen.
Man van de wedstrijd bij C.E.C. Fabian Scherpen.

Volgende week wacht de finale en grote ontknoping van de nacompetitie als vv Dalen op bezoek komt.
Deze stugge taaie ploeg eindigde op een tweede plek in de derde klasse C en schakelde in de nacompetitie sc Veendam 1894 en vv Ruinerwold uit door beide wedstrijden met 3-2 te winnen. De finalewedstrijd sc Emmeloord - vv Dalen begint zondagmiddag 17 Juni om 14:00 uur op De Ervenbos en de voorbeschouwing volgt later komende week

 

 

ADVERTENTIES