Waterschap neemt maatregelen

zaterdag 07 juli 2018 15.25 uur | laatst gewijzigd: zaterdag 07 juli 2018 17.21 uur | auteur: Ronald Koole

Op dit moment is er sprake van droogte doordat het al weken niet heeft geregend, door hoge temperaturen en veel verdamping. Waterschap Zuiderzeeland treft maatregelen, ook om verder in te kunnen grijpen als de droogte aanhoudt, zoals het KNMI verwacht.

Het op niveau houden van het waterpeil, alsook het tegengaan van blauwalg zijn belangrijke aandachtsgebieden voor het waterschap.

Het is droog in Flevoland, maar niet zo droog als elders in het land (vooral in het zuiden). De situatie hier is bijzonder, omdat het een polder is en het waterschap dus ook bij weinig of geen neerslag water uit moet pompen. In de Noordoostpolder wordt water ingelaten vanuit het IJsselmeer, Ketelmeer en Vollenhovermeer, om aan de watervraag te kunnen voldoen.

Op 4 juli heeft Rijkswaterstaat bekendgemaakt dat de waterpeilen van het IJsselmeer en Markermeer zullen worden verhoogd. Zo kan er langer worden voldaan aan de watervraag van de omliggende waterschappen. De peilverhoging wordt ingezet vanwege de verwachting van lage afvoeren van de Rijn en de verwachting dat de komende twee weken geen neerslag van betekenis zal vallen. Afhankelijk van de ontwikkelingen, kunnen de waterpeilen volgende week verder worden verhoogd.

ADVERTENTIES