Wethouder Uitdewilligen blikt terug op ziekenhuisovername: 'Het was hectisch en spannend'

maandag 21 januari 2019 21.55 uur | laatst gewijzigd: zaterdag 23 maart 2019 15.50 uur | auteur: Mark Broersma

Wethouder Marian Uitdewilligen (CDA) staat nog steeds achter de keuze om tegen de gemeenteraad weinig te vertellen over de onderhandelingen met de Antonius Zorggroep over de overname van de ziekenhuiszorg in de Noordoostpolder. Dat zei Uitdewilligen in het radioprogramma Onder de Toren van Luister527.

In Januari werd bekend dat de gemeente Noordoostpolder het gebouw van het Dokter Jansencentrum in Emmeloord koopt. "De onderhandelingen zaten vast op de vraag wat er met het gebouw zou gebeuren", blikt Uitdewilligen terug. "Begin december dacht ik: 'dit duurt zo lang, we gaan kijken of wij het kunnen kopen'."Het besluit van de gemeente om het gebouw te kopen, leverde veel positieve reacties op. Dat merkte ook de wethouder. "Ik kijk normaal wel op social media, maar niet veel. Maar in dit dossier eigenlijk wel, omdat iedereen zo positief was. Dat gebeurt niet zo vaak."

Geheim
Toch was er niet alleen maar positiviteit te horen. Oppositiepartijen SP, ONS en D66 waren boos, omdat het college van B&W hen niet had ingelicht over aankoop van het Dokter Jansencentrum voor 4,5 miljoen.

Uitdewilligen: "Ik snap dat mensen dat vervelend vinden, maar ik sta nog steeds achter de keuze om het geheim te houden. De fractievoorzitters zijn vertrouwelijk geïnformeerd. Het is niet dat ik de gemeenteraadsleden niet vertrouw, maar in zo'n biedingsproces wil je niet dat er te veel naar buiten komt."

Schadeclaim 

Andere kritiek kwam er van een groep investeerders uit de Noordoostpolder en Friesland die het ziekenhuisgebouw ook wilden kopen, maar de gemeente aan het langste eind zagen trekken. Zij overwegen een schadeclaim in te dienen, omdat de gemeente het gebouw met voorkennis zou hebben gekocht. Uitdewilligen is duidelijk. "Ik ga niet reageren op dat punt, maar ik zie de afloop met vertrouwen tegemoet." De wethouder had zo'n claim niet verwacht. "Maar niets is onmogelijk in zo'n proces. Het is wat het is."

De komende tijd zal gebruikt worden om het ziekenhuisdossier en het handelen van de gemeente te evalueren. "Op dit moment zien wij niet wat we als college anders hadden kunnen doen", zegt Uitdewilligen. Zij zegt op straat vaak te worden aangesproken over dit onderwerp. Dat is leuk. Het leeft echt in de Noordoostpolder. Ik hoop dat de inwoners gaan merken dat de zorg beter op elkaar aan gaat sluiten."

ADVERTENTIES