Gemeente gaat Shared Space-principe toepassen op Europalaan

maandag 17 juli 2017 11.25 uur | laatst gewijzigd: maandag 17 juli 2017 12.26 uur | auteur: Ronald Koole

De gemeente maakt verdere stappen bij de inrichting van een verblijfsgebied in de omgeving van de Jumbo aan de Europalaan in Emmeloord. Ze gaat dit doen volgens het verkeersconcept van Shared Space.

Het uitgangspunt van Shared Space is dat verkeerssituaties worden afgehandeld op basis van de eigen verantwoordelijkheid van mensen, in plaats van regels en verkeersborden. Verantwoordelijk wethouder Andries Poppe: ”Door toepassing van het Shared Space-principe maken we van dit winkelgebied een mooi en veilig verblijfsgebied.”

De afgelopen periode is onderzocht hoe de straten rond de Europalaan en Scandinaviëlaan als verblijfsgebied kunnen worden ingericht. Daarbij is rekening gehouden met de uitkomsten van een inloopavond met de mensen uit de naaste omgeving. Ook is advies gevraagd bij het kenniscentrum Shared Space over het vervolgtraject. Uit dit alles kwam naar voren dat het ontwikkelen van een verblijfsgebied volgens het Shared Space-principe zich goed leent voor dit gebied.

Shared Space is een aanpak die normaal, sociaal gedrag bij mensen in het verkeer stimuleert. Het zorgt ervoor dat weggebruikers niet blindelings op een verkeerslicht, verkeersbord of een zebrapad vertrouwen, maar op de verantwoordelijkheid van de individuele weggebruikers. Er zijn al wel ideeën hoe je dit zou kunnen doen, bijvoorbeeld met een pleinachtige inrichting. De nadere uitwerking volgt met omwonenden en ondernemers.

Na de vakantieperiode gaan gemeente, bewoners en ondernemers de plannen samen verder uitwerken. De uitvoering van het werk zal in combinatie met geplande rioleringswerkzaamheden in de loop van 2018 starten.

ADVERTENTIES